Muharrem Ayı münasebetiyle Okulumuz Öğretmenleri olarak Öğrencilerimize ve mahalle halkına 1000 kişilik Aşure dağıttık Allah Kabul Etsin.
Muharrem Ayı ve Aşure Gününün Önemi
İnanç ve kültür tarihimizde öyle zamanlar ve mekanlar vardır ki, sahip oldukları özelliklere göre büyük önem ve anlam taşırlar. Bunlardan biri de, yeni idrak ettiğimiz Muharrem ayı ve aşure günüdür.
Muharrem ayı, İslam tarihinde çok önemli bir yeri bulunan “hicret hadisesi” esas alınarak Hz. Ömer (r.a) döneminde hicri yılbaşı olarak kabul edilmiş; Allah’ın rahmetine ve bereketine ermenin fırsatı olması dolayısıyla sevgili Peygamberimiz(s.a.v) tarafından “Şehrullah=Allah’ın ayı” olarak ifade edilmiştir.
Muharrem ayı ve bu ayın 10. günü olan aşure, tarihimiz boyunca Müslümanlar tarafından daima özel bir şekilde değerlendirilmiştir. Zira bu günde Yüce Mevlamızın on peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunduğunu görmekteyiz. Misal olarak, Hz. Nuh’un ve beraberindekilerin tufandan kurtulup karaya ayak basmaları, Hz. Musa’nın Firavun’un zulmünden kurtulması, Hz. İsa (a.s)’ın o günde semaya yükseltilmesi gibi olayları zikredebiliriz.
Bunlarla birlikte Muharrem ayı, maalesef siyasi çıkarlar uğruna Peygamberimiz (s.a.v)’in sevgili torunu Hz. Hüseyin ile 70 kadar Ehl-i beyt mensubu muhterem zevatın Kerbala’da insafsızca şehit edildiği acıklı bir hadisenin tarihidir. Bu hadise, mal ve makam hırsının insana neler yaptırabileceğini göstermesi bakımından ibretle düşünülmesi ve ders alınması gereken çok önemli bir vakıadır.
Aşure Gününün Fazileti
Aşura günü sadece Müslümanlar için değil, bundan önce de Ehl-i kitap arasında makbul ve muteber sayılan bir gün olarak kutlanagelmiştir.
Aşure gününde yapılması gereken işler; Allah rızası için oruç tutulması, hayır-hasenat yapılması, yapacağımız aşuralardan komşulara ikram edilmesi. Nitekim sevgili Peygamberimiz (s.a.v) konu ile ilgili olarak şöyle buyurmuşlardır: ”Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah(c.c.)’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur”. “Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.”
Aşure; bolluk ve bereketin simgesi, paylaşma ve dayanışmanın vesilesi, farklılıkların ahenk içinde ortak bir tadı oluşturmasının en güzel örneği, birlikteliğimizin en güzel bir ifadesidir.
Bu vesile ile, yeni Hicri yılımızın, Muharrem ayının yüce Milletimize ve İslam Alemi ile tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederiz.